Het hele jaar imkeren

Wij zijn in bijna alle seizoenen van het jaar bezig met bijen. Dit is nodig om duurzaam ieder jaar te kunnen imkeren. Imkeren anno 2013 betekent hygiënisch werken. De raten worden regelmatig vervangen en ontsmet in een stoomsmelter. Kasten worden aan het eind van het jaar gewassen en uitgebrand. Ook bestrijding van virussen en varroamijt is ieder jaar noodzakelijk. Dit vindt plaats met biologische bestrijdingsmiddelen.

Voorjaarsinspectie

Het is ieder jaar weer een verrassing hoeveel bijenvolken de winter doorkomen. Invloed van weersomstandigheden, het inwinteren en ziektebestrijding blijven een kwestie van persoonlijke inschatting. Zodra de temperatuur het toelaat bekijken we de staat van de volken. Soms is dat in februari, maar meestal in maart. Om de volken uit te breiden worden nieuwe raten ingesmolten en de kastruimte vergroot.

              

Controle VarroamijtInsmelten van de raten

Bijvoeren om ontwikkeling te stimuleren

Naarmate de temperatuur in het voorjaar stijgt, begint de koningin meer eitjes te leggen. Voor bestuiving (april/begin mei) is het van belang dat de volken zo groot mogelijk zijn (minimaal 16 raten). Wij stimuleren de groei door voeren van een “geheim mengsel”.

Dracht van wilg en krokus

De eerste dracht waarop de bijen vliegen is de wilg en de krokus voor in het bijzonder het stuifmeel. Dit stuifmeel stimuleert de groei van het volk. De vlucht in februari/maart is meestal de eerste gelegenheid van de bijen om zich te ontlasten. De behoeften een eiwitten, vetten, mineralen en vitamines worden gedekt door de opname van stuifmeel. Stuifmeel wordt door de bijen verzameld van de bloeiende planten, als kleine gekleurde bolletjes aan hun achterpoten. Iedere bloem produceert zijn eigen kleur stuifmeel. Stuifmeel en honing zijn het belangrijkste voedsel voor de bijen.                      


Bijenpoep

Bestuiving appel en peer

Fruit ontwikkelt zich kwalitatief beter als het goed bestoven wordt. Bestuiving vindt in de natuur plaats door diverse insecten zoals vliegen en wilde bijen. Naarmate de weersomstandigheden slechter zijn, zal er minder fruit voldoende worden bestoven. Door de inzet van bijenvolken is de bestuiving beter te garanderen, ook bij slechtere weersomstandigheden gegarandeerd. Afhankelijk van het aantal in te zetten volken bestuiven wij bij (biologische) bedrijven met appel en/of peer.

Koninginneteelt

Wij imkeren met de ‘Buckfastbij’. Deze bijensoort steekt minder, is goed raatvast en geeft een hogere honingopbrengst. Om deze bijensoort te kunnen gebruiken worden elk jaar koninginnen geteeld van raszuivere F0 Buckfastkoninginnen (zie ook koninginneteelt).


Voorjaarshoning slingeren

In mei is ons eerste oogstfeest. Als het meezit, slingeren we fruithoning van de volken die van de bestuiving komen. Daarnaast hebben we soms ook honing van de Oostvlietpolder.

Zomer

Gedurende de zomer staan de bijen af en toe in een specifiek drachtgebied. In 2012 hebben de bijen voor de Lindedracht in Maarn gestaan.

Najaarshoning slingeren

Ons tweede oogstfeest vindt plaats in augustus. Als het meezit, slingeren we lindehoning en honing uit de Oostvlietpolder.

Bezoek aan de heide

Ieder jaar nemen we ons voor om met de bijen in augustus of september naar de heide te reizen. In 2012 hebben de bijen in Maarn gestaan voor de heidedracht.

Inwinteren

Het wegnemen van honing bij de volken betekend ook het wegnemen van het wintervoedsel. Om het bijenvolk toch in te winteren wordt speciaal suiker (opgelost in water) gevoerd. Dit is een hulp voor de bijen, waardoor ze makkelijker de winter door komen, omdat ze zich minder hoeven te ontlasten. Tevens worden ziekten en mijten biologisch bestreden. De volken worden kleiner en overwinteren op één broedkamer.

Onderhoud van materiaal

Al het materiaal dat niet wordt gebruikt in de wintermaanden wordt schoongemaakt, ontsmet en opgeknapt. Goede hygiëne vergroot de overlevingskans van het volk.

Bijen in de winter

De winterperiode is een rustige tijd voor de bijkerij. Vrieskou, wisselende temperaturen en sneeuw; het zijn spannende tijden.


Winterslaap
Krokus                                    Wilgenstuifmeel      


Bestuiving fruit


Appelbloesem

Honing slingeren

Maarn


Heide


Bijvoeren


Onderhoud


Comments